Hvornår Var Vikingetiden?

Billede: Jumpstory

Det er svært at sætte helt bestemte start- og slutdatoer på vikingetiden, men vikingetiden omtales oftest som perioden fra omkring år 800 og frem til 1050.

I forhold til de øvrige tidsperioder så placeres vikingetiden mellem jernalderen og middelalderen. Denne periode er især markeret af den skandinaviske indflydelse på det øvrige Europa, hvor vikinger fra Norge, Sverige og Danmark drog ud på togter for at erobre land og plyndre.

Derfor drog vikingerne ud

Vikingetiden kendetegnes især ved, at vikingerne drog ud fra de skandinaviske byer - primært via skib, for at ekspandere og invadere fremmede territorier. Det var især ønsket om at opdage nyt land, der var årsagen til den nordiske ekspansion - og dermed også navnet for denne periode i tidsregningen.

Vikingerne drog blandt andet ud til England, Wales og Irland, mens de efterfølgende også drog syd på til Frankrig. Her blev Paris erobret og plyndret, inden vikingerne lod sig betale for at forlade byen af den daværende vestfranske konge.

Vikingernes søgen efter nyt land førte dem også til Island, Grønland, Rusland og Nordamerika, hvor vikingerne satte fod på dette uudforskede kontinent omkring 500 år før, at Christopher Columbus kom dertil i sin søgen på en ny søvej til Indien.

En vigtig faktor i denne ekspansion, som man gentagende gange har kunne drage paralleller til op gennem historien, var den massive befolkningsvækst i de nordiske lande op til vikingetiden. 

Befolkningsvæksten gjorde, at der var behov for nye landbrugsområder for at brødføde befolkningen. Samtidig opdagede vikingerne, at de kunne drage økonomisk fordel ved handel med andre lande i Europa - og endnu større fordel ved bare at plyndre dem.

I takt med de flere hundrede års ekspansion og plyndringer blev vikingeslægterne også både udbredte og etablerede i de enkelte lande. Vikingetidens afslutning dateres af mange til 1066, da kong Harald Hårderåde tabte slaget ved Stamford Bridge til kong Harold Godwinson. 1066 var nemlig også året, hvor Vilhelm Erobreren og normanerne invaderede England.

Normanerne er en betegnelse for danske vikinger, der gennem flere hundrede år havde etableret sig i den nordlige del af Frankrig. Normaner betyder "mænd fra nord". Så man kan argumentere for, at vikingerne og vikingetiden blev stoppet af vikingernes egen succes.

Tak til avXperten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et af landets største online udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en wifi forstærker til et smart gaming tastatur eller måske en ny router.

Relaterede Indlæg