Hvem Var Harald Blåtand?

Billede: Pixabay

Harald Blåtand er af navn kendt af de fleste danskere, hvor mange er klar over, at han var en konge af Danmark, der levede for rigtig mange år siden. Men så stopper kendskabet som regel også der. 

Hvem var Harald Blåtand? Harald Blåtand var søn af Gorm den Gamle og Dronning Thyra Dannebod, og konge af Danmark fra cirka år 958 til 964. Det vides ikke, hvornår han blev født, men vi ved, at han døde omkring år 987. Harald Blåtand blev efterfulgt af Svend Tveskæg i den danske kongerække. 

Harald Blåtands tid som konge blev i høj grad præget af Danmarks anspændte forhold til rigerne mod syd, venderne mod øst samt den tysk-romerske kongerige med Otto Den store i spidsen. 

Harald Blåtand valgte tidligt i hans tid som konge at konvertere til kristendommen, muligvis for at undgå yderligere konflikt med kejser Otto den Store. Han valgte dog samtidig at opruste de danske forsvarsværker mod syd, både ved Dannevirke og Hedeby. 

Harald Blåtand valgte også at gifte sig med Tove, der var datter af den vendiske fyrste, hvilket samtidig skabte fred med de vendiske naboer. 

Da kejser Otto døde, så prøvede Harald Blåtand lykken og angreb det tysk-romerske kejserrige. Dette mislykkedes dog, og han blev slået tilbage.

Relaterede Indlæg